درمان چاقی کودکان دبستانی+ علائم و مضرات چاقی کودکان
چاقی در کودکان، آینده آنها را چه در نوجوانی یا بزرگسالی تحت تاثیر قرار میدهد. عوارض این مشکل، کودکان را در مسیر بیماریهای مختلفی مثل فشار خون بالا، چربی، دیابت، بیماریهای مفصلی، بیماریهای قلبی و مشکلات روحی قرار میدهد. یکی از راههای پیشگیری و درمان چاقی کودکان دبستانی، اصلاح برنامه غذایی و ایجاد سبک زندگی […]
توضیحات
چاقی در کودکان، آینده آنها را چه در نوجوانی یا بزرگسالی تحت تاثیر قرار میدهد. عوارض این مشکل، کودکان را در مسیر بیماریهای مختلفی مثل فشار خون بالا، چربی، دیابت، بیماریهای مفصلی، بیماریهای قلبی و مشکلات روحی قرار میدهد. یکی از راههای پیشگیری و درمان چاقی کودکان دبستانی، اصلاح برنامه غذایی و ایجاد سبک زندگی سالم برای آنها است. جلوگیری از چاقی در کودکان باعث محافظت از آنها و تضمین سلامت آنها میشود.
نشانه های چاقی در کودکان
مهمترین علامت چاقی در کودکان اضافه وزن بیش از حد است. البته قبل از هرچیز، شاخص توده بدنی کودک و محدوده صدک وی را بررسی کنید تا از چاق بودن یا نبودن وی مطمئن شوید. در بهترین دبستان پسرانه منطقه 6، مربیان بهداشت، تغذیه و سلامت، وضعیت جسمانی کودکان ابتدایی را بررسی و با والدین برای تغییر یا اصلاح تغذیه مشورت میکنند.
بعد از اضافه وزن، علایم زیر را میتوان به عنوان هشداری برای چاقی درنظر گرفت و برای درمان چاقی کودکان اقدام کرد:
- افزایش تعریق
- خستگی و نفس نفس زدن
- تنگی نفس
- خفگی موقع خواب یا آپنه
- صاف شدن کف پا
- زانو درد و لگن درد
- بثورات پوستی
- افزایش چربی دور سینه که برای پسران میتواند چالش برانگیز باشد
- ترک خوردگی و کشش پوست در نواحی شکم، ران و باسن
- رفلاکس معده
خطرات چاقی در کودکان دبستانی
درمان چاقی کودکان زیر هفت سال اگر به موقع انجام نشود خطرات زیر را برای آنها به همراه خواهد داشت:
ابتلا به بیماریهای دیابت، چربی و فشار خون
کم تحرکی و افزایش وزن در کودکان تاثیر مستقیم بر ابتلای آنها به دیابت نوع دو دارد. دیابت نوع دو هم اگر کنترل نشود به دیابت نوع یک و نیاز به انسولین منجر میشود. از طرفی افزایش وزن باعث میشود کلسترول بد و تریگلیسیرید افزایش و کلسترول خوب کاهش پیدا کند. همین امر، زمینه ابتلا به فشار خون و بیماریهای قلبی عروقی را در کودکان فراهم میآورد.
ابتلا به مشکلات مربوط به مفاصل
عدم درمان چاقی کودکان به مرور باعث میشود فشار زیادی به مفاصل وارد شود. مفاصل کودکان حساس و ظریف است و افزایش وزن بار اضافی وارد میکند که باعث آسیب جدی به آنها میشود. شانس ابتلای کودکان چاق به روماتیسم مفصلی که نوعی بیماری خودایمنی هم افزایش مییابد.
ابتلا به مشکلات تنفسی
کودکانی که مبتلا به چاقی هستند شانس بیشتری برای ابتلا به آسم دارند. از طرفی خفگی در خواب و اختلال تنفس یا همان آپنه در این کودکان بیشتر دیده میشود. به همین علت، درمان چاقی کودکان دبستانی باید در اسرع وقت صورت گیرد.
روش های درمان چاقی کودکان دبستانی
درمان و پیشگیری از چاقی در کودکان نیاز به صبر و حوصله و التزام دارد. والدین باید در عین جدیت، مهربانانه و بدون ایجاد حس لجبازی به کودکانشان یاری برسانند که از این معضل رهایی پیدا کنند. روشهای زیر برای رفع این مشکل کمککننده هستند:
با اصلاح تغذیه شروع کنید
به عنوان والدین کودک، برای درمان چاقی کودکان دبستانی ابتدا باید نوع تغذیه را در منزل اصلاح کنید. این به معنی آن است که همه اعضای خانواده باید از روشهای سالم تغذیهای استفاده کنند و نه فقط کودک! از پر کردن کابینت و یخچال با غذاهای پرکالری و بیفایده مثل چیپس و پفک و غذاهای فرآوری شده دوری کنید و به جای آن میوه، سبزیجات و غذاهای سالم را در وعدههای غذایی بگنجانید.
فعالبت بدنی کودک را افزایش دهید
کودک را تشویق کنید که فعالیت بدنی بیشتری داشته باشد. طبق تحقیقات انجام شده، کودکان باید در روز 180 دقیقه فعالیتهایی مثل دویدن و پریدن را انجام دهند تا مبتلا به چاقی نشوند. میتوانید کودک را در کلاسهای ورزشی ثبتنام کنید.
فعالیتهای خانوادگی را بیشتر کنید
کودکان از بازی با والدین لذت میبرند. بنابراین برای درمان چاقی کودکان زیر هفت سال و بالاتر، بازیهای پرتحرک خانوادگی را باهم انجام دهید. مسابقه دو، فوتبال، استفاده از ترامپولین و پیادهروی ضمن تشویق کودک به انجام فعالیت، باعث کاهش وزن هم میشود.
تایم استفاده کودک از وسایل الکترونیکی را کاهش دهید
استفاده بیش از حد از تلویزیون، موبایل، تبلت و کامپیوتر به معنی نشستن زیاد و خوردن میانوعدههای بیشتر و چاقی است. یکی از راههای اصلی برای درمان معضل چاقی، دور کردن کودکان از این ابزار خواهد بود. کودک را با بازیها و فعالیتهای هیجانی و خوب سرگرم نگهدارید و از موبایل و تلویزیون دور کنید.
بهترین راه های اصلاح عادت های غذایی کودکان
یکی از مشکلات اصلی که باعث چاقی کودکان میشود عادتهای غذایی بد و مضر است. همانطور که گفته شد، برای درمان چاقی کودکان دبستانی لازم است که در وهله اول عادتهای غذایی کودک اصلاح شود. در اینجا، چند روش کاربردی برای این موضوع بررسی شدهاند:
خودتان الگوی کودک شوید
مصرف غذاهای سالم و مقوی را در منزل به عنوان یک اصل درنظر بگیرید که باید همه اعضای خانواده از آن تبعیت کنند. اگر کودک ببیند که والدین غذاهای سالم میخورند، کم کم خودش هم به عادتهای غذایی خوب روی میآورد.
کودک را در فعالیتهای خرید و آشپزی شرکت دهید
لیستی از موادغذایی سالم تهیه کنید و برای تهیه آنها کودک را با خود ببرید. کمک گرفتن از کودک برای خرید، حس مسئولیتپذیری را افزایش میدهد و او را به سمت اصلاح عادتهای غذایی سوق میدهد. همچنین، به کودک اجازه دهید در آشپزی به شما کمک کند. میتوانید از او برای آماده کردن مواد لازم کمک بگیرید. یا اینکه اجازه دهید تحت نظارت شما مواد را باهم مخلوط کند و بپزد.
وعدههای سالم را بیشتر و متنوعتر کنید
هرچقدر بشقاب کودک را جذابتر کنید، انگیزه او برای خوردن غذاهای سالم افزایش مییابد. سعی کنید هربار مواد غذایی متفاوت به کار ببرید. تزیین کردن و ایجاد تنوع، یکی از راههای درمان چاقی کودکان و ایجاد عادتهای غذایی خوب است.
باعث ایجاد حس بد در کودک نشوید
به کودک سرکوفت نزنید و برچسب چاق به او نچسبانید! هرچقدر عادیتر برخورد کنید، نتیجه بهتر و سریعتری خواهید گرفت. ایجاد حس بد و عذاب وجدان در کودک نه تنها به درمان مشکل او یاری نمیرساند، بلکه او را نسبت به مصرف خوراکیهای مضر حریصتر خواهد کرد.
پاداش بدهید
کودکان دوست دارند، محل توجه باشند و تشویق شوند. اگر کودک به سمت خوردن غذاهای سالم رفت، حتما به او جایزه بدهید و وی را تشویق کنید. این کار، روند درمان چاقی کودکان زیر هفت سال و بالاتر را سادهتر میکند.
جمعبندی
چاقی، سبب ایجاد مشکلات مختلف در کودکان میشود و آنها را در معرض بیماریهایی همچون دیابت و انسداد عروق قرار میدهد. یکی از راههای درمان چاقی کودکان دبستانی اصلاح تغذیه آنها است که باید با افزایش فعالیت بدنی، خوردن غذاهای متنوع و سالم و تشویق آنها همراه باشد. والدین و مدرسه نقش اصلی را در ایجاد عادتهای خوراکی خوب بازی میکنند. به همین علت، انتخاب مدرسه خوب باید اولویت اول هر پدرومادری باشد که نگران سلامت فرزندان خود هستند.
سوالات متداول
- چه مواردی باعث ایجاد چاقی در کودکان دبستانی میشود؟
تماشای بیش از حد تلویزیون و استفاده از موبایل و تبلت، کودک را کمتحرک میکند و به ایجاد عادتهای غذایی بد در او میانجامد. این موارد، پیشزمینه چاقی و اضافه وزن در کودکان هستند.
- چاقی چه خطراتی برای کودکان دارد؟
چاقی در کودکان، سبب ایجاد بیماریهای متعدد و خطرناکی میشود. دیابت، بیماریهای کبدی، مشکلات تنفسی و قلبی از جمله این مشکلات هستند که جان کودک را به خطر میاندازند.
- چگونه میتوان عادتهای غذایی کودکان را اصلاح کرد؟
برای اصلاح عادتهای غذایی، باید ابتدا تهیه خوراکیهای ناسالم کنترل شود. سپس، با تمرین و درگیر کردن کودک در امر خرید و پخت غذاهای سالم، نسبت به اصلاح عادتهای غذایی اقدام کرد.