اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول+نشانه ها و راه های درمان مشکلات یادگیری کلاس اولی ها
بسیاری از کودکان، ممکن است گاهی اوقات در مدرسه با برخی از موضوعات یا مهارتها مشکل داشته باشند. هنگامی که کودکان تلاش زیادی میکنند و همچنان در یک مجموعه مهارت خاص با مشکل مواجه میشوند، این امر، میتواند نشانه اختلال یادگیری باشد. اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول، به این معنی است که کودک حتی […]
توضیحات
بسیاری از کودکان، ممکن است گاهی اوقات در مدرسه با برخی از موضوعات یا مهارتها مشکل داشته باشند. هنگامی که کودکان تلاش زیادی میکنند و همچنان در یک مجموعه مهارت خاص با مشکل مواجه میشوند، این امر، میتواند نشانه اختلال یادگیری باشد. اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول، به این معنی است که کودک حتی در صورت عدم تاثیر هوش یا انگیزه کلی، در یک یا چند زمینه یادگیری با مشکلات خاصی دستوپنجه نرم میکند.
اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول چیست؟
اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول که اغلب با عنوان ناتوانیهای یادگیری شناخته میشوند، دستهای از اختلالات هستند که بر نحوه دریافت، پردازش، ذخیرهسازی، پاسخ و برقراری ارتباط مغز با اطلاعات تاثیر میگذارند. افراد مبتلا به این اختلالات، با وجود هوش متوسط یا بالاتر از حد متوسط، در زمینههای یادگیری خاص مانند خواندن (دیسلکسی)، نوشتن (دیس گرافی) یا ریاضی (دیسکالکولی) با چالشهایی روبرو میشوند.
علت دقیق اختلالات یادگیری، هنوز بهطور کامل شناخته نشده است؛ اما، شواهد نشان میدهد که این اختلالات ناشی از تفاوتهایی در رشد و عملکرد مغز هستند. تحقیقات، حاکی از آن است که این اختلالات میتوانند زمینه ارثی داشته باشند و در خانوادهها تکرار شوند. همچنین، مطالعات تصویربرداری مغز نشان میدهد که فعالیت مغزی افراد مبتلا به اختلالات یادگیری با افراد بدون این اختلالات تفاوت دارد.
بهترین دبستان پسرانه منطقه 6 ، متعهد به ارائه محیطی آموزشی جامع و حمایتی برای همه دانشآموزان، از جمله دانشآموزان مبتلا به اختلالات یادگیری است.
موارد خطر برای اختلالات یادگیری
عوامل خطر برای اختلالات یادگیری را میتوان به دستههای بیولوژیکی، روانشناختی و محیطی تقسیم کرد. عوامل خطر بیولوژیکی، عبارتاند از:
- سابقه خانوادگی: ژنتیک، نقش مهمی در انتقال اختلالات یادگیری دارد.
- خطرات پیش از تولد و نوزادی: عوارض حین بارداری و زایمان، مانند قرارگرفتن جنین در معرض الکل یا مواد مخدر، میتواند عوامل خطر قابلتوجهی باشد.
- شرایط عصبی: همزمانی اختلالات عصبی دیگر، ممکن است احتمال ابتلا به اختلالات یادگیری را افزایش دهد.
عوامل خطر روانشناختی، شامل موارد زیر است:
- مشکلات توجه: بهعنوانمثال، کودکانی که مبتلا به اختلال کمتوجهی-بیشفعالی هستند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اختلالات همزمان یادگیری قرار دارند.
- نقصانهای شناختی: مشکلات حافظه، سرعت پردازش و درک کلامی، میتواند خطراتی را به همراه داشته باشد.
عوامل خطر محیطی، عبارتاند از:
- تجربیات آموزشی: قرارگرفتن ناکافی در معرض آموزش و یادگیری موثر، میتواند این وضعیت را تشدید کند.
- عوامل اجتماعی-اقتصادی: دسترسی محدود به منابع آموزشی و مراقبتهای بهداشتی، میتواند خطر را افزایش دهد.
وجود یک اختلال یادگیری، خطر مشکلات اجتماعی و عاطفی مانند عزتنفس پایین، اضطراب و افسردگی را افزایش میدهد. چالشهای تحصیلی نیز، میتواند منجر به ترک تحصیل و تاثیر بر نتایج زندگی مانند فرصتهای شغلی شود. رسیدگی به اختلالات یادگیری با مداخلات مناسب، برای کاهش این خطرات اهمیت بسیاری دارد.
انواع اختلال یادگیری در کودکان دبستانی
انواع اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی، شایع هستند و حدود 5 تا 10 درصد از کودکان در سن مدرسه را تحت تاثیر قرار می دهند. آنها میتوانند بر هر کودکی، صرف نظر از جنسیت، نژاد یا وضعیت اجتماعی و اقتصادی او تاثیر بگذارند. انواع مختلفی از اختلالات یادگیری وجود دارد؛ اما، برخی از رایجترین آنها، عبارتاند از:
مشکل در خواندن (Dyslexia)
زمانی که فردی در یک یا چند زیر مهارت خواندن از جمله دقت خواندن کلمات، سرعت یا روان خواندن یا درک مطلب، نقص قابلتوجهی را نشان دهد، عبارت با نقص در خواندن به تشخیص SLD اضافه میشود. دیسلکسی که از مهمترین مشکلات یادگیری کلاس اولی ها قلمداد میشود، ممکن است بهعنوان یک اصطلاح جایگزین برای انواع اختلال یادگیری در کودکان دبستانی استفاده شود که به مشکلات خواندن روان کلمات یا دقت خواندن کلمات، رمزگشایی و املا اشاره دارد.
مشکلات خواندن، حتی قبل از یادگیری خواندن ممکن است شروع شود. بهعنوانمثال، کودکان مبتلا به دیسلکسی، ممکن است در شکستن کلمات گفتاری به هجاها یا تشخیص کلمات هم قافیه مشکل داشته باشند. افراد مبتلا به دیسلکسی، اغلب در برقراری ارتباط بین حروف روی صفحه و صداهایی که ایجاد میکنند، مشکل دارند. در نتیجه، خواندن برای آنها کند و پرزحمت میشود و یک فرآیند روان نیست. افراد مبتلا به دیسلکسی، همچنین ممکن است در دقت نوشتاری و املا مشکل داشته باشند.
مشکل در نوشتن (Dysgraphia)
نقص در مهارتهای نوشتاری، به شناسه با نقص در بیان نوشتاری اختصاص داده میشود و به کودکانی با اختلال در املا و مشکلاتی در نوشتن اشاره دارد که میتواند شامل بروز مسائلی در دقت، گرامر و علائم نگارشی، وضوح یا سازماندهی بیان نوشتاری باشد. مشکلات خواندن، حتی قبل از یادگیری خواندن شروع میشود. بهعنوانمثال، کودکان ممکن است در شکستن کلمات گفتاری به هجاها و تشخیص کلمات هم قافیه مشکل داشته باشند. دیسگرافیا از اصلیترین مشکلات یادگیری کلاس اولی ها است.
دیسگرافی، اصطلاحی است که برای توصیف مشکلاتی در انتقال افکار به روی کاغذ بهعنوان انواع اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی استفاده میشود. کودکانی که دچار اختلال در بیان نوشتاری هستند، ممکن است بهخوبی همسالان خود قادر به تشخیص و نوشتن حروف نباشند.
مشکل در ریاضی (Dyscalculia)
سومین شناسه SLD، با نقص در ریاضیات برای افرادی است که در مهارتهای زیر حد متوسط در درک عدد، بهخاطر سپردن قوانین ریاضی، محاسبات دقیق یا روان یا استدلال ریاضی دقیق مهارت دارند. اصطلاح ديسکالکولی، برای توصیف مشکل در یادگیری مفاهیم مرتبط با عدد، پردازش اطلاعات عددی، یادگیری قوانین ریاضی یا استفاده از نمادها و توابع برای انجام محاسبات ریاضی دقیق یا روان بهعنوان انواع اختلال یادگیری در کودکان دبستانی استفاده میشود. از مهمترین مشکلات یادگیری کلاس اولی ها مشکل ریاضی است که در ادامه به راههای درمان این مشکل پرداخته میشود.
اختلال یکپارچگی حسی (Dyspraxia)
دیس پراکسی که بهعنوان اختلال یکپارچگی حسی نیز شناخته میشود، یک اختلال رشدی است که بر مهارتهای حرکتی ظریف و هماهنگی تاثیر میگذارد. این امر، به معنای مشکل در انجام حرکات ظریف و هماهنگ مانند نوشتن، گرفتن مداد، بستن دکمهها یا توپبازیکردن است. افراد مبتلا به دیس پراکسی، ممکن است در راهرفتن، دویدن و پریدن مشکل داشته باشند. آنها همچنین ممکن است بهراحتی زمین بخورند یا لرزش داشته باشند.
نشانه های اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول
اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول، در عین شباهت ظاهری، کاملا از هم متفاوت هستند و همیشه با هم ارتباط ندارند (بهعنوانمثال، ضعف در نوشتن به معنای ناتوانی در خواندن نیست). نشانههای رایج اختلالات یادگیری خاص (ناتواناییهای یادگیری)، عبارتاند از:
- عملکرد تحصیلی ضعیف در یک یا چند زمینه
- مشکل در نوشتن حروف و ساختن جملات
- عدم توانایی در تشخیص اعداد و انجام عملیات ریاضی پایه مانند جمع و تفریق
- مشکل در خواندن با صدای بلند
- عملکرد ضعیف در دیکته و املا
- مشکل در درک ارتباطات و عبارات نوشتاری
اگرچه انواع اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی، میتواند توانایی یادگیری آنها را به روشهای خاصی محدود کند؛ اما، کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری بهاندازه دانشآموزان بدون آنها قادر به موفقیت هستند. آنها برای کمک در رسیدن به پتانسیل خود، نیاز به حمایت اضافی و روشهایی برای کار بر روی نیازهای خاص خود دارند.
راههای درمان اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی
درحالیکه درمان قطعی برای اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول وجود ندارد. اما، مداخله زودهنگام و راهبردهای هدفمند میتواند عملکرد و موفقیت تحصیلی را بهبود بخشد و بسیاری از مشکلات یادگیری کلاس اولی ها را حل کند. گزینههای درمانی، عبارتاند از:
- مداخلات آموزشی: خدمات آموزش ویژه و روشهای تدریس خاص که اغلب از طریق یک برنامه تحصیلی فردی (IEP) ارائه میشود، بخش اصلی درمان هستند.
- اصلاح: آموزش فشرده که بر روی زمینههای خاص مشکل تمرکز دارد، مانند آموزش خواندن بر پایه آواشناسی برای دیسلکسی.
- تطبیقپذیری: تغییرات در محیط یادگیری، مانند اختصاص زمان اضافی برای امتحانات یا تکالیف، ضبط جلسات درس یا ارائه خلاصههای مکتوب، میتواند به دانش آموزان مبتلا به اختلالات یادگیری کمک کند.
- فناوری کمکی: ابزارهایی مانند نرمافزار تبدیل گفتار به متن یا کتابهای صوتی میتوانند مفید باشند.
- تدریس خصوصی: کمک انفرادی یا گروهی کوچک خارج از کلاس درس معمولی، میتواند نیازهای یادگیری خاص را برطرف کند.
- درمانها: کاردرمانی، به مهارتهای حرکتی کمک میکند و رواندرمانی میتواند جنبههای عاطفی اختلالات یادگیری را موردتوجه قرار دهد.
- دارو: اگرچه دارو درمان مستقیمی برای اختلالات یادگیری نیست؛ اما، ممکن است برای شرایط مرتبط مانند اختلال کمتوجهی-بیشفعالی (ADHD) تجویز شود.
- آموزش مهارتها: آموزش مدیریت زمان، مهارتهای سازماندهی و روشهای مطالعه میتواند مفید باشد.
جمعبندی
تشخیص زودهنگام و مداخله بهموقع، کلید اصلی در کاهش خطرات مرتبط با اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول است. با شناسایی عوامل خطر بالقوه و ارائه سیستمهای حمایتی مناسب، مربیان، خانوادهها و متخصصان مراقبتهای بهداشتی، میتوانند به این کودکان توانایی غلبه بر چالشها، رسیدن به پتانسیل کامل خود و شکوفایی در تمام جنبههای زندگی را اعطا کنند.
سوالات متداول
- علائم اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول چیست؟
برخی از علائم رایج اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول، شامل مشکل در تشخیص حروف، صداها، کلمات یا درک جملات و مشکل در گرفتن مداد، نوشتن حروف و کلمات یا جملات بهدرستی، هستند.
- آیا تشخیص زودهنگام اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول مهم است؟
بله؛ تشخیص زودهنگام بسیار مهم است. مداخله زودهنگام و مناسب، میتواند بهطور قابلتوجهی بر پیشرفت تحصیلی و عزتنفس کودک تاثیر بگذارد.
- آیا کودک مبتلا به اختلال یادگیری هرگز نمیتواند در مدرسه موفق شود؟
خیر؛ با حمایت و مداخله مناسب، کودکان مبتلا به اختلال یادگیری میتوانند در مدرسه موفق شوند. بسیاری از افراد موفق در زمینههای مختلف، با اختلالات یادگیری زندگی میکنند.