چگونه کودکی شاد تربیت کنیم؟
دوران کودکی تاثیر زیادی در آینده و موفقیت یک فرد در بزرگسالی دارد. به همین دلیل داشتن یک دوران کودکی که سرشار از شادی و خاطرات خوب است، در دوران بزرگسالی همراه با سلامت روان و موفقیت بیشتری خواهد بود. ما به عنوان بهترین پیش دبستانی منطقه 6 تصمیم گرفتیم با بررسی کامل این موضوع […]
توضیحات
دوران کودکی تاثیر زیادی در آینده و موفقیت یک فرد در بزرگسالی دارد. به همین دلیل داشتن یک دوران کودکی که سرشار از شادی و خاطرات خوب است، در دوران بزرگسالی همراه با سلامت روان و موفقیت بیشتری خواهد بود. ما به عنوان بهترین پیش دبستانی منطقه 6 تصمیم گرفتیم با بررسی کامل این موضوع به این سوال که چگونه کودکی شاد تربیت کنیم؟ چه راهکارهایی باید به کار ببریم تا کودک در فضای خانه و خانواده احساس شادی و امنیت کند؟ بپردازیم. برای پاسخ به این سوالها در ادامه با ما باشید.
ویژگیهای کودک شاد
برای رسیدن به پاسخ سوال اینکه چگونه کودکی شاد تربیت کنیم؟ ابتدا باید ویژگیها و نشانههای یک کودک شاد را بشناسیم و سپس با انجام یک سری تمرینهای عملی نسبت به تربیت آنها بپردازیم.
-
غذا خوردن سر وقت
یکی از چالشهایی که پدر و مادرها در فرایند تربیت کودک خود دارند، تغذیه آن است. اگر یک کودک تغذیه مناسب را به صورت منظم دریافت کند، مغز و بدن اون رشد کافی را به همراه خواهد داشت. پس یکی از فرمولهای اینکه چگونه کودکی شاد تربیت کنیم؟ تغذیه مناسب و سر وقت است. کودکی که احساس سیری کند، آرامش بیشتری دارد و به دنبال آن احساس شادی بیشتری خواهد داشت.
-
خواب منظم
خواب پس از تغذیه یک از فاکتورهای مهم برای این موضوع است که چگونه کودکانی شاد تربیت کنیم. خواب یک کودک باید به موقع و به اندازه باشد و نباید هر زمانی را برای خواب او در نظر گرفت. یکی از مواردی که به کودکان باید آموزش داده شود، این است که هر وقت خوابشان میآید باید استراحت کنند تا انرژی مورد نیاز را کسب کنند. کودکی که خواب به موقع دارد به مراتب شاد و پر جنب و جوشتر است.
-
بازی کردن بدون برنامهریزی
یکی از مهمترین فاکتورها در پرورش یک کودک بازی کردن اوست. بازی علاوه بر آموزش، شادی و نشاط را برای کودک به ارمغان میآورد. زندگی امروزه درگیر برنامهریزی و انضباط زیادی شده است، اما کودکانی که برای بازی کردن به هیچ برنامه از پیش تعیین شدهای احتیاج ندارند، پرنشاطتر هستند.
-
گوشهگیر نبودن
یکی از نشانههای کودک شاد، گوشهگیر نبودن و برعکس آن پر از شور و نشاط و پر جنب و جوش بودن است. یک کودک شاد همیشه برای دنبال کردن بازیهای کودکانه و رویاهای خود در حال جنب و جوش است. بنابراین یکی دیگر از فاکتورهای اینکه چگونه فرزندی شاد تربیت کنیم آن است که از گوشهگیر بودن کودک جلوگیری کنیم.
-
عدم پرخاشگری
پرخاشگری یک کودک نشان از نارضایتی او از شرایط موجود است یا مشکل از والدین خواهد بود که این مشکل خود را به شکل پرخاشگری با والدین و سایرین و حتی شرکت نکردن در بازیها به خصوص بازیهای گروهی نشان میدهد. برای حل این مشکل باید با کودکان صحبت کرد و دلایل ناراحتی آنها را جویا شد و نسبت به برطرف کردن آن اقدام کرد.
-
تلویزیون کمتر تماشا میکنند
در حال حاضر در عصر تکنولوژی به سر میبریم و کودکان میتوانند ساعتها غرق در برنامههای رنگارنگ تلویزیونی شوند و ساعتها وقت خود را پای تلویزیون بگذرانند. یکی از فاکتورهای مهم امروزه برای اینکه چگونه کودکان شادی تربیت کنیم، ایجاد فضایی برای آنها است تا کمتر تلویزیون تماشا کنند. تحقیقات نشان داده است که کودکانی که کمتر تلویزیون تماشا میکنند کمتر در معرض چاقی هستند و نسبت به دیگر کودکان از احساس شادی بیشتری برخوردار هستند.
-
برقراری ارتباط با کودکان
ارتباط برقرار کردن کودکان با هم سن و سالان خود برای آنها بسیار راحت است. کودکانی که در زمینه برقراری ارتباط و بازی کردن با سایر کودکان بسیار راحت هستند و به سرعت خود را در قالب یک گروه جای میدهند، کودکانی شاد هستند.
کارهایی که برای تربیت کودکی شاد باید انجام دهیم
برای اینکه بدانیم چگونه کودکی شاد تربیت کنیم؟ باید اقدامات موثری را انجام دهیم و در این مسیر نقش پدر و مادر انکار ناپذیر است. کودک به پدر و مادر خود به مانند یک آینه نگاه میکند و بسیار تحت تاثیر رفتار و گفتار آنها است. پس والدین برای داشتن کودکانی شاد باید شرایطی را فراهم کنند که در ادامه این مقاله از مقالات بهترین دبستان پسرانه منطقه 6 به بررسی کارهایی که باید برای تربیت کودک شاد انجام دهیم، خواهیم پرداخت.
والدین شاد = کودکان شاد
اولین گام و راهکار برای اینکه بدانیم چگونه کودکی شاد تربیت کنیم؟ شاد بودن والدین است. همانطور که گفته شد کودکان به والدین خود مانند یک آینه تمام نما نگاه میکنند و شادی و نشاط آنها تاثیر بسیار زیادی در شاد بودنشان دارد. بر اساس تحقیقات انجام شده والدینی که از افسردگی رنج میبرند، بروز رفتارهای منفی در کودکان آنها بیشتر مشاهده شده است. برای اینکه والدین شاد باشند، باید فعالیتهایی که باعث رضایتمندی آنها میشود مانند ورزش، ارتباطات سالم با دیگران و غیره را انجام دهند. والدین با ایجاد یک فضایی شاد در زندگی برای خودشان، قطعا تاثیر مثبتی بر فضای تربیتی کودکانشان نیز دارد و آنها نیز شاد خواهند بود.
آموزش برقراری مهارت ارتباط موثر با دیگران
آموزش نقش مهمی در تربیت کودکان دارد و کودکان هر چه را که به آنها آموزش داده شود به راحتی دریافت میکنند و به کار خواهند برد. مهارت برقراری ارتباط موثر با دیگران نیز یکی از مهارتهایی است که باید توسط والدین به کودکان آموزش داده شود. متاسفانه بسیاری از والدین معتقد هستند که کودکان خودشان یاد میگیرند که چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنند، اما این یک برداشت اشتباه است، یک کودک برای داشتن یک ارتباط موثر باید آموزشهای لازم را از سوی بزرگترهای خود ببیند. راهکارهایی مانند آموزش مهربانی، همدلی و شرکت در مهارتهای اجتماعی تاثیر بسیار زیادی در آموزش مهارت برقراری ارتباط با کودکان را دارد.
تشویق به بازی کردن
همانطور که اشاره شد بازی کردن کودک یکی از مهمترین فاکتورها در این است که چگونه کودکی شاد تربیت کنیم؟. یک کودک به طور ذاتی بازی کردن را از هر کاری بیشتر دوست دارد، کودک در هنگام بازی غرق در دنیای خودش میشود و این بازی کردن است که بر رشد عاطفی، جسمی و اجتماعی آن تاثیر بسیار مثبتی خواهد گذاشت. نکتهای که باید برای بازی کردن کودکان در نظر بگیرید این است که بازی کردن نباید تنها محدود به فضای داخلی خانه شود. کودک باید در خارج از فضای خانه و در طبیعت نیز بازی کند تا هم با جهان اطراف خود بیشتر آشنا شود و هم نکات بیشتری را بیاموزد.
انجام بازی رایانهای، اما کنترل شده
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و همچنین وجود بازیهای رایانهای، کودکان وقت بسیار زیادی را پای این بازیها صرف میکنند. انجام بازیهای رایانهای که مناسب سن کودک باشد، هیچ مشکلی برای او به وجود نمیآورد، اما نکته مهمی که به آن باید دقت کرد محدود کردن زمان بازی است. اگر یک کودک تمام طول روز مشغول بازی کردن پای کامپیوتر باشد دیگر وقتی برای ورزش یا سایر فعالیتهای جسمانی ندارد. با محدود کردن زمان بازیهای رایانهای هم مسئولیتپذیری و وقتشناسی را به کودک آموزش میدهید و هم او را به انجام فعالیتهای جسمانی که تاثیر زیادی در شادی او دارند، وادار میکنید.
کمالگرایی و مقایسه کودکان را کنار بگذارید
کودکان مستقیما تحت تاثیر رفتار و گفتار والدین خود هستند و اگر والدینی مدام دچار کمالگرایی و مقایسه کودکان برای رسیدن به دستاوردها هستند، موجب آشفتگی و سردرگمی کودک میشوند. نتایج تحقیقات نشان داده است که کودکانی که برای هوش بالا بسیار مورد تحسین قرار گرفتهاند، بیشتر تمایل به حل مسائل ساده دارند تا دچار اشتباه نشوند و نظر والدین و دیگران نسبت به آنها تغییر نکند. با توجه به نتایج این تحقیقات والدین نباید مدام به دنبال کمالگرایی و دستیابی کودک به موفقیت باشند، به جای آن باید بگذارند که کودک در دنیای کودکانه خود یاد بگیرید، شکست بخورد، پیروز شود تا در نتیجه کودکی شاد باشد.
با کودکان خود غذا بخورید
این روزها ممکن است کودکان علاقه داشته باشند که غذای خود را جلوی تلویزیون و در حال تماشای برنامه کودک بخورد. وظیفه والدین این است که از کودکان بخواهند در جمع خانوادگی و با آنها مشغول غذا خوردن شوند. غذا خوردن کودک در فضای خانواده چندین مزیت دارد که میتوان به آموزش غذا خوردن در جمع و همچنین برقراری ارتباط موثر با کودک و گوش دادن به صحبتها و نظرات او اشاره کرد. بنابراین یکی دیگر از فاکتورهای مهم برای اینکه چگونه کودکی شاد تربیت کنیم؟ غذا خوردن در فضای خانوادگی است.
جمعبندی
شاد بودن یک کودک تاثیر بسیار مهمی در روحیه، سلامت روان و همچنین آینده شخصی و کاری او دارد. نقش والدین و ایجاد فضایی مثبت برای داشتن کودک شاد بسیار مهم و اثر گذار است. برای پاسخ به این سوال که چگونه کودکی شاد تربیت کنیم؟ نیازمند دانش و به کار بردن راهکارهایی در فضای خانواده هستیم که در این مقاله آنها را بررسی کردیم.
سوالات متداول
- چگونه میتوانیم اطمینان حاصل کنیم که تغذیه کودک ما مناسب و کافی است؟
برای اطمینان از تغذیه مناسب کودک، والدین باید برنامهای متعادل شامل میوهها، سبزیجات، پروتئینها و غلات کامل را فراهم کنند و غذاها را در زمانهای مشخصی از روز ارائه دهند تا از رشد سالم کودک و احساس سیری و آرامش او اطمینان حاصل شود.
- چگونه میتوانیم الگوی خواب مناسبی برای کودکمان ایجاد کنیم؟
برای ایجاد الگوی خواب سالم، والدین باید زمانهای ثابتی برای خواب و بیداری کودک تعیین کنند و محیطی آرام و راحت برای خواب او فراهم آورند. این کار به کودک کمک میکند تا خواب کافی و منظمی داشته باشد که برای سلامتی و شادابی او ضروری است.
- چگونه میتوانیم فرزندمان را به بازیهای سالم و سازنده تشویق کنیم؟
برای تشویق کودک به بازیهای سالم و سازنده، والدین باید فرصتهایی برای بازی خلاقانه و فعالیتهای فیزیکی در فضای باز فراهم کنند تا کودکان بتواند در حین بازی مهارتهای اجتماعی و جسمی خود را نیز توسعه دهد.